VM i simning i Fukuoka, Japan – Dag8

Dagens simmare: Lag Herrar:  Björn Seeliger, Erik PerssonOskar HoffRobin Hanson – Lag Damer: Michelle ColemanSophie HanssonLouise HanssonSarah Sjöström

Du kan läsa mer om respektive dag på följande länkar: Dag1 | Dag2 | Dag3 | Dag4 | Dag5 | Dag6 | Dag7 | Dag8

VM i Fukuoka, Dag 8

Nu har det blivit tid för det sista passet på detta VM. Det som väntar för svensk del är först ut finalen på 50m frisim där Sarah Sjöström och Michelle Coleman är med och det beräknas att starta runt 13:46. Därefter avslutar det svenska laget på 4x100m medley för damer med Michelle Coleman, Sophie Hansson, Louise Hansson och Sarah Sjöström som går i vattnet runt 14:37.

Du ser det sista finalpasset på SVT1 med start 12:55 och på SVT Play kan du se allting både live och i efterhand. Niklas Nord, Lasse Frölander och Maria Wallberg laddar upp och guidar oss genom passet som vanligt.

30/7 – Dag 8 – Final 13:00

50m Ryggsim Herrar Final

USA:s Hunter Armstrong tar sitt första individuella VM-guld när han vinner 50m ryggsim på 24.05, nitton hundradelar före landsmannen Justin Ress och Kinas Jiayu Xu blev bronsmedaljör.

50m Bröstsim Damer FinalVärldsrekord

I kvällens andra final var det Litauens Ruta Meilutyte för hela slanten och hon flög fram till tiden 29.16 och sänkte världsrekordet med fjorton hundradelar. USA:s Lilly King blev tvåa och Italiens Benedetta Pilato blev trea på 50m bröstsim.

1500m Frisim Herrar Final

Australiens Samuel Short Samuel gjorde ett ryck från början i loppet men tunisiern Ahmed Hafnaoui som segrade på 800m frisim gick upp i ledning efter 1100 meter och höll den sen hela vägen fram till mål. USA:s Bobby Finke ville också utmana om guldet och fick se sig slagen med fem hundradelar på silverplats. Bronset gick till Short.

50m Frisim Damer FinalMichelle Coleman, Sarah Sjöström

Nu är Sarah Sjöström bäst i VM-historien! Hon tar sin 21:a medalj i finalen på 50m frisim och som hon gör det. Bara hundradelen över sitt världsrekord från igår med 23.62 och nästan halvsekunden före Shayna Jack från Australien. Bronset gick till Zhang Yufei från Kina. Michelle gick i mål precis över säsongsbästa på 24.46 och är sjua i välden på 50m frisim.

Se alla Sarahs VM-medaljer i 50m bassäng här: Länk

Underbart! Det var en tuff kväll i går kväll på ett sätt att slå världsrekord och det var mycket som hände. Jag känner mig superstark – Sarah till Maria Wallberg efter guldet på 50m frisim.

Det var den snabbaste tiden som jag har gjort här så det känns jättebra, man hade hoppats på lite snabbare men precis över säsongsbästa så det är super. Jag är otroligt stolt – Michelle i intervju med SVT efter loppet på 50m frisim.

400m Medley Damer Final

Nytt mästerskapsrekord av Kanadas Summer McIntosh när hon vinner guldet på 400m medley med 4:27.11 före USA:s Katie Grimes och Australiens Jenna Forrester.

4x100m Medley Lagkapp Herrar Final

USA stack ifrån det övriga fältet direkt från start och höll i det hela vägen in i mål. De utmanade länge världsrekordet på distansen och till slut simmade i mål på ett nytt mästerskapsrekord med 3:27.20. Kina blev tvåa och Australien trea. För USA simmade Ryan Murphy ryggsim på 52.04, Nic Fink simmade bröstsim på 58.03, Dare Rose simmade fjäril på 50.13 och Jack Alexy avslutade med 47.00 på frisim.

4x100m Medley Lagkapp Damer Final – Sverige – Michelle ColemanSophie HanssonLouise HanssonSarah Sjöström

Det svenska laget slutar på en femte plats på 3:56.32 och Michelle gick ut på 1:01.08 på ryggsimmet, Sophie simmade bröstsimmet på 1:06.34, Louise hade 56.82 på fjärilsim och Sarah avslutade med 52.08 på frisim. USA segrade före Australien och Kanada i VM:s sista gren.

Michelle: Vi har ju höga ambitioner med det här laget och alla går in och gör en fantastisk sträcka men ryggsimmet måste upp. Vi måste vara med. Sophie: Vi är verkligen ett så bra lag och vi har så roligt tillsammans. Lousie: Jag håller med, vi är ett sjukt starkt lag. Sarah: Jag är bara tacksam och det är underbart att ha sånna tjejer med sig. Vi är ett starkt gäng – Laget till SVT efter lagkappen på 4x100m medley.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sweswimteam (@sweswimteam)

Universiaden, 1-7 augusti, Chengdu, Kina

Bara för att VM är slut betyder det inte att det finns mer simning att se fram emot. På tisdag startar Universiaden i Chengdu i Kina och du kommer att få uppdateringar och massa matnyttig information här på Aquameet.

Truppen består av följande simmare:

Klara Thormalm – Jönköpings Simsällskap

Samuel Törnqvist – Spårvägen Simförening

Marcus Holmquist – Jönköpings Simsällskap

Albin Lövgren – Jönköpings Simsällskap

Jacob Danielsson – Stockholmspolisens IF

VM i Fukuoka, Dag 8

Sista dagen på årets VM är här och på förmiddagen (natten) är det lagkapper som står på programmet med 4x100m medley för damer och herrar. Herrarna startar runt 04:04 och damerna 04:20.

Sändningar på SVT1 startar 03:30 och på SVT Play kan du se allting både live och i efterhand. SVT:s topptrio med Niklas Nord, Lasse Frölander och Maria Wallberg gör sig också klara för en sista spännande dag av årets VM.

30/7 – Dag 8 – Försök 03:30

400m Medley Damer

Australiens Jenna Forrester var snabbast i försöken på 400m medley, Kanadas Summer MciIntosh ligger tvåa och hemmasimmaren Mio Narita var trea. Sista tid in i final var 4:39.46.

4x100m Medley Lagkapp Herrar – Sverige – Björn Seeliger, Erik Persson, Oskar Hoff, Robin Hanson

Det svenska laget simmar in som 19:e lag med tiden 3:39.57. Björn Seeliger simmade ryggsim på 56.38, Erik Perssons bröstsim gick på 1:00.26, Oskar Hoffs fjäril på 53.96 och Robin Hanson avslutade med 48.97 på frisim. USA var snabbast i försöken före Frankrike och Australien. Sista tid för att gå till final var 3:33.27.

Du ser fler klipp från VM här: Länk

Erik: Det är kul att simma lag men det gick lite långsammare än planerat. Jag hade gärna simmat lite fortare i laget nu. Oskar: Vi som lag hade velat simma snabbare jag tror alla hade velat simma individuellt nu och under hela veckan. Björn: Jag tycker inte att jag gjorde något speciellt lopp bra den här veckan. Simma av och glömma det och all analysera får man göra efter tävlingen. Robin: Jag försökte korrigera från i går när jag simmade så gick det för långsamt första 50 så jag försökte gå ut hårdare än vad jag gjorde då, det blev inte riktigt lika snabbt som jag hade hoppats men det var okej ändå – Laget till SVT efter lagkappen på 4x100m medley för herrar

4x100m Medley Lagkapp Damer – Sverige – Michelle Coleman, Sophie Hansson, Louise Hansson, Sarah Sjöström

Det svenska laget går in som trea i försöken med 3:57.49. Michelle Coleman öppnade med 1:01.51 på ryggsim, Sophie Hansson hade 1:06.67 på bröstsim, Louise Hansson simmade fjärilsim på 56.90 och Sarah Sjöström avslutade med 52.41. Kanada och USA var snabbare på morgonen och sista tid till final var 3:58.58.

Du ser fler klipp från VM här: Länk

Michelle: Det är lite ovant och det känns sista 15. Det var lite överallt och ingenstans. Men det var bra att få ett lopp till. Sarah: Det var konstigt att vända och simma tillbaka. Helt okej. Louise: Skönt att äntligen se en 56:a i alla fall och jag känner mig mycket starkare hem än vad jag gjorde i mixlagkappen och tror att det finns mera. Sophie: Det kändes bra jag tyckte att jag kom ut ganska sparsamt och höll hela vägen – Laget till SVT efter 4x100m medley damer

Event Details
  • Start datum
    30 juli 2023 03:30
  • Slutdatum
    30 juli 2023 16:00
  • Status
    Utgånget
  • Kategori
Truppen:

DAMER:

HERRAR:

Bilder från Bildbyrån