Europamästerskapen i simning – dag 4

Följ tävlingarna på Aquameet – resultat, kommentarer, video, intervjuer – allt hittar du här. 

InförDag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7


DAG 4 – söndag 14 augusti – finaler

Du ser finalerna på SVT

Experten Josefin Lillhage analyserar försöken och ger tips inför finalerna:

Söndagens simningar innehöll svenska framgångar i form av Louise Hansson som lätt och ledigt tog sig till final på 100 fjäril, Klara Thormalm som igen slår personligt rekord, internationellt så bör man ha koll på Milak som vinner 100 fjäril, missar final på 200 frisim och sedan gör en storstilad 100 frisim i laget, Popovici som glider hem semin på 200 frisim, Matti Mattson som vinner medalj på 200 bröst för Finland, lagkappslaget från Italien som alla simmar under 48 sekunder och vinner guld på 4×100 frism, och mycket mer.

Grenordning och resultat:

100 meter fjäril herrar final

Inte överraskande vinner Milak (Ungern) 100 fjäril på fina 50.33 – nu gäller det att vila och göra sig redo för 200 frisim semifinal. Snabbast öppning i finalen hade Korstanje med 23.29 men han föll igenom till 7:e plats, och medaljerna bakom Milak togs av Ponti från Schweiz på silverplats med 50.87 och Majerski från Polen på bronsplats med 51.22.

50 meter ryggsim damer final

VM 3:an Pigree satte nytt nationsrekord när hon vann med tiden 27.27, före Scalia från Italien med 27.53 och De Waard bara 1/100 bakom med 27.54, och landsmaninnan Toussaint 4:a.

200 meter frisim herrar semifinal

Popovici dominerade semifinalen och är etta till finalen, en final han är storfavorit till att ta hem segern i finalen. Milak från Ungern som precis innan vunnit 100 fjäril kom överraskande inte till final, där han ju skulle varit en het medaljkandidat.

100 meter fjäril damer semifinal

Louise Hansson simmade in på 57.54 i ett lopp där hon ville spara energi och simma avslappnat. Det kommer gå betydligt fortare i finalen, frågan är om det räcker mot Wattel som simmade på 56.99 i semifinalen och även hon kommer simma snabbare när det väl gäller. Sara Junevik simmade fortare än i försöken med 58.97 men får ej simma vidare i en final.

50 meter ryggsim herrar semifinal

Tyvärr lyckades inte Björn Seeliger upprepa eller förbättra sin försökstid på 50 ryggsim utan landade på 25.09 vilket gör att han inte får simma final. Hans försökstid hade räckt till en 5:e tid inför finalen, men nu är han 9:a och förste reserv.

200 meter bröstsim damer semifinal

Klara Thormalm simmade ett starkt lopp och slår återigen nytt personligt rekord med tiden 2.28.22 och kommer på en 15:e plats. Sophie Hansson som kvalificerat sig till semifinalen strök sig från loppet och simmade alltså ej.

200 meter bröstsim herrar final

James Wilby slår till från en ytterbana och vinner 200 bröstsim före grannlandet Finlands Matti Mattson, och Italiens Pizzini. Mattson vinner Finlands första medalj i grenen sedan 1931 – något för statistiknördarna att ta till sig av.

200 meter frisim damer final

Steenbergen (Nederländerna) lyckas hålla undan och tar hem guldet på 1.56.36 före Anderson från Storbritannien som kommer stark på slutet men inte riktigt räcker hela vägen fram (1.56.52). Gose från Tyskland tar bronset på 1.57.09.

4×100 meter frisim herrar final

Ingen dag utan italiensk seger – och den kom i kvällens sista lopp där Italien stod för ett imponerande lopp med alla simmarna under 48 sekunder och riktigt snabb avslutning av Frigo på 47.26. Ungern visar igen framfötterna och Milak hade hunnit vila lite och smällde till med 47.24 på sista sträckan och förde upp sitt land till silver, knappt före Storbritannien.

DAG 4 – söndag 14 augusti – försök

Marcus Holmquist och Robin Hansson simmade 200 frisim försök och följdes av en stark trio på 100 fjäril damer; Louise Hansson, Sara Junevik och Hanna Rosvall där både Louise och Sara gick vidare till semifinal. Björn Seeliger simmade en snabb 50:a ryggsim och här har vi förhoppningar om en fortsättning som kan räcka långt. 200 bröstsim för damer simmades av Sophie Hansson, Klara Thormalm och Julia Månsson där de två förstnämna tog sig till semi. Den längsta bassängdistansen på 1500 m simmad Thilda Häll på fint personligt rekord. På lagkappen 4×100 frisim öppnade Seeliger med starkt personligt rekord men det räckte inte för laget att ta sig till final utan de slutade på en snöplig 9:e plats. Nu laddar vi om för kvällens simningar!


Grenordning:

200 frisim herrarresultat

Marcus Holmquist simmar 200 frisim på nytt personligt rekord 1.51.09 och Robin Hanson på 1.49.20. Tyvärr är inte Robin i samma form som vid fjolårets EM då han simmade EM-final, nu får inte någon av killarna simma vidare i semifinalerna.

Lyssna på Robin Hanson efter loppet:

100 fjäril damerresultat

Louise Hansson följer upp sin fina lagkappssimning igår kväll med att simma ett kontrollerat 100 fjäril på 57.46 och med det är hon snabbast i försöken – det finner mer att ge och Louise är en klar medaljkandidat när det väl blir final. Sverige har ytterligare en tjej i semifinal och det är Sara Junevik som med sina 59.30 simmar till sig en plats i semin. Hanna Rosvall byter rygg till fjäril och simmade in på en 22:a plats med 1.00.59.

Sara Junevik efter loppet:

Hanna Rosvall om 100 fjäril:

– Det kändes stabilt och bra. Jag kunde simma rätt så avslappnat, så det var skönt, säger Louise Hansson till SVT Sport.

50 rygg herrar – resultat

Ett nytt svenskt rekord på 50 rygg av Björn Seeliger med 24.79 och han ligger som fin 3:a från försök till semifinal.

– Jag försökte vara avslappnad och inte spänna mig så mycket, säger Seeliger till SVT Sport efter loppet.

200 bröst damerresultat

Sophie Hansson var inte nöjd med sitt försökslopp på 200 bröstsim men hon är vidare till semifinal efter 2.28.47 och även Klara Thormalm är klar för semi med 2.29.15 – nytt personligt rekord, bra simmat! Julia Månsson simmar in på 2.31.37.

Klara Thormalm efter loppet:

Julia Månsson om att tävla på internationella arenan:

4×100 frisim herrarresultat

Björn Seeliger slår ett fint personligt rekord på startsträckan med 48.46, sedan följer Robin Hanson 5.02, Elias Persson 49.57 och Marcus Holmquist 49.42. Tyvärr räcker det inte hela vägen till final utan illarna simmar in på en 9:e plats och är första reserver till finalen.

Björn Seeliger om lagkappen och 50 ryggsim:

1500 frisim damer – resultat

Thilda Häll simmar det snabbaste hon gjort på 1500 frisim när hon slår pers med tiden 17.06.81. För att kvala in till finalen krävdes 16.30.78.

Stort grattis till Erik & Sarah💙

Läs motivering och se de andra vinnarna på Simidrottslandslagen.se
...

Sök stipendium!
Svensk Simidrott delar varje termin ut fyra utbildningstipendier.

Sista ansökningsdag för vårens stipendium är den 10 februari.
Så skicka in din ansökan redan idag!

All information hittar du på www.svensksimidrott.se
...

Dags för nästa college TAKEOVER! Häng med torsdag/fredag på vår story för att se hur William har det i USA!

Namn & Ålder: William Lulek
Klubb i Sverige: Neptun
Universitet: Pennsylvania State University
Major: Management
Det bästa med att simma och studera på college: Att tävla som ett lag!
Har du något tips för simmare som vill åka till USA? Börja tidigt med recruiting, så du har tid att hitta en skola som passar dig.
...

År 2022 var Sarah Sjöströms år – igen. Utöver medaljskörd och utmärkelser på Idrottsgalan som Årets kvinnliga idrottare blev hon nämligen även framröstad till European Female Swimmer of the Year!

Läs mer på Aquainspiration.se
...

Vem tycker du ska bli årets simidrottare?

Svensk Simidrott utser tillsammans med Simma.nu de bästa simidrottarna under 2022. Gör din röst hörd på Facebook-sidan ”Årets Simidrottare 2022” senast den 1 februari.
...

Swim of hope är ett utmärkt evenemang för simidrottsföreningar som vill bidra till ett viktigt ändamål och samtidigt samla in pengar till sin egen klubb - gå in och anmäl din förening på swimofhope.se💙 ...

Hur snabbt behöver du simma för att kvala in till sommarens mästerskap?

Nu har kriterierna för VM, EJM, NUM och EYOF publicerats. Kika in på Svensksimidrott.se eller kolla vår länk i story!
...

God jul & Gott nytt år! 🌟 ...

BRONS TILL LOUISE!!!
Hon simmar 100fj finalen och sätter handen i plattan på tiden 54.87 vilket är en kross av hennes gamla pers 55.0 och första gången under 55!!! Stort grattis Louise!!
#sweswimteam #pahlensverige #arenaracing
...

Recap: BRONS 4x50medley!! ...

Hanna är i vattnet igen på 200m ryggsim och får sluttiden 2.04.37 som är ett nytt PERS!! Hon landar på en 10e plats med den tiden.
#sweswimteam #arenaracing #pahlensverige
...

Isak simmar 200frisim i ett snabbt heat - han går i mål på tiden 1.45.17! Precis över sitt nysatta pers från SM!
Detta ger honom en 25e plats.
#sweswimteam #pahlensverige #arenaracing
...

Sofia är första svensken i vattnet sista försökspasset - hon simmar 200fr och går i mål på tiden 1.58.04 endast 5/10 över sitt PB! Vilket ger henne en 20e plats!
#sweswimteam #arenaracing #pahlensverige
...

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.