Nu är det äntligen dags för VM i simning!

Efter att ha flyttats flera gånger till följd av pandemin var det först tänkt att hållas i Fukuoka 2022 och sedan till 2023. Men då bestämde sig internationella simförbundet FINA för att sätta in ett extra-VM sommaren 2022 som nu väntar i Ungerns huvudstad Budapest. Staden som stod som värd 2017 och som även kommer att arrangera tävlingarna 2027.

Simtävlingarna kommer att hållas mellan den 18:e och 25 juni och den svenska truppen har 13 deltagare på plats. I år är det även första gången på 11 år som Sverige har med ett lagkappslag på herrsidan.

– Simning är en individuell sport men också lag. Lagkappen är ett suveränt sätt att komma in i ett landslag. Dels att få simma med äldre mer erfarna simmare och dels att skapa en start i ett landslag, säger förbundskaptenen Martina Aronsson till SVT.

Truppen består på herrsidan av Isak Eliasson och Robin Hansson från Spårvägen, Björn Seeliger från SKK, Oskar Hoff från Landskrona, Elias Persson från Malmö och Erik Persson från Kungsbacka. Bland damerna kommer vi att se Emelie Fast och Sarah Sjöström från Södertörn, Hanna Rosvall och Louise och Sophie Hansson från Helsingborg, Sara Junevik från Falun och Sofia Åstedt från Simklubben Elfsborg.

På AQUA MEET får du uppdateringar från allt som händer i Budapest och i våra sociala kanaler kan du följa med bakom kulisserna och får snabb information av teamet på plats.

Du kan läsa mer om varje dag via länkarna nedan:

Dag 1: Länk – Dag 2: Länk – Dag 3: Länk – Dag 4: Länk – Dag 5: Länk – Dag 6: Länk – Dag 7: Länk – Dag 8: Länk

Vi ser fram emot ett spännande mästerskap!

SVT: Därför väljer Sjöström bort paradgrenen: ”Blir för mycket fysiskt och mentalt”

SVT: Björn Seeliger om världsstjärnans hyllningar: ”Det är väl hans problem”

Supertalangen Emelie Fast berättar om VM-tankarna

 

 

Mer klipp och sändningarna från VM hittar du hos SVT här: Länk