Äntligen är det dags för Malmsten Swim Open Stockholm 2023! I år är det 800 deltagare som samlas för att under fyra fullspäckade dagar delta i Europas största pristävling i simning.

Martina Aronsson reflekterar över dag 1 från Swim Open.

Resultat dag 1 finaler:

1. 200m Breaststroke Men

Favoriten Matti Mattsson vann 200 bröstsim på en tid strax över finska kvaltiden mot OS i Paris efter att ha tröttnat en del på sista 50:an. Lyssna på Matti efter loppet på intervjun nedan.

1. Mattson, Finland 2.10.24
2. Ovchinnikov, Ukraina 2.11.93
3. Zabojnik, Tjeckien 2.12.43

2. 200m Freestyle Women

Paige Madden från USA vann loppet och stod för en stark tredje 50:a och simmade ifrån danskan Signe Bro som tillsammans med Madden var enda simmerskor var under 2 minuter. Bästa svenska var Sofia Åstedt på 4:e plats med tiden 2.02.05. Hör mer från Paiges tankar i intervjun.

1. Madden, USA 1.58.60
2. Bro, Danmark 1.58.84
3. Rossi, Frankrike 2.01.83

3. 400m Freestyle Men

Daniel Wiffen från Irland öppnade starkt och drog ifrån favoriten Felix Auböck redan från start och lyckades hålla undan trots en stark avslutning av Auböck. Daniels segrartid var nytt nationsrekord vilket lovar gott inför 1500 frisim som är hans favoritdistans. Det var dessutom världens näst snabbaste tid på distansen hittills i år.

1. Wiffen, Irland 3.44.35
2. Auböck, Österrike 3.44.71
3. Rapsys, Litauen 3.56.56

4. 50m Backstroke Women

Sarah Sjöström VM-kvalade på 50 rygg när hon vann loppet på 28.10, knappt före Adela Piskorska och Mary-Ambre Moluh. Louise Hansson och Hanna Rosvall tog 4:e och 5:e platserna. Frågan många ställer sig – kommer Sarah nu att simma 50 rygg på VM i sommar? Hur Hanna Rosvall kände innan och efter loppet berättar hon om i klippet nedan.

1. Sjöström, Sverige 28.10
2. Piskorska, Polen 28.20
3. Moluh, Frankrike 28.40

5. 200m Backstroke Men

Dubbelt Ukraina på 200 ryggsim när 18-årige Zheltiakov vann på fina 1.57.18, som enda simmare under 2 minuter. Samuel Törnqvist var ende svensk i finalen och hamnade på 5:e plats med 2.02.70.

1. Zheltiakov, Ukraina 1.57.18
2. Naumenko, Ukraina 2.00.76
3. Pinzon, Colombia 2.00.97

8. 1500 Freestyle Women

Sverige-bekantingen Lucie Hanquet från Belgien men tävlande för Göteborg Sim vann komfortabelt 1500 frisim på 16.44.70 med unga Thilda Häll som 3:a. Lucie pratar om sin simning, om hon kommer tävla för Sverige och annat i intervjun nedan.

1. Hanquet, Belgien 16.44.70
2. Häll, Sverige 17.02.96
3. Hakkarainen, Finland 17.14.29

7. 50m Butterfly Men

Zaitsev från Estland tog en knapp seger före svenska Oskar Hoff som var snubblande nära sitt personliga rekord på 23.55 när han kom in som 2:a på 23.64.

1. Zaitsev, Estland 23.46
2. Hoff, Sverige 23.64
3. Nickelsen, Danmark 23.68

6. 50m Butterfly Women

Inte förvånande tog Sarah Sjöström ytterligare en seger och nu på 50 fjäril med riktigt fina tiden 25.04 vilket är säsongsbästa för henne och en tid hon var nöjd med. Sara Junevik övertygade med en 2:a plats och mycket nära personligt rekord, där övriga svenskar kom 4:a (Louise Hansson), 6:a (Ida Liljeqvist) och 8:a (Emmy Hällkvist). Sara Junevik intervjuas nedan och pratar bl a om varför hon inte andades på hela 50:an.

1. Sjöström, Sverige 25.04
2. Junevik, Sverige 25.82
3. Osman, Egypten 25.98

Resultat försöken dag 1:

1. 200m Breaststroke Men Heats A Flight

Matti Mattsson från vårt grannland Finland simmar fortast på morgonen med 2.13.43 före Rothbauer från Österrike med 2.13.90, och närmast utanför final är unga Jacob Olsson från KSLS med 2.20.29.

2. 200m Freestyle Women Heats A Flight

Meriterade Paige Madden från USA tar tätplatsen efter försöken med enda tid under 2 minuter (1.59.91) och från Sverige har vi Sofia Åstedt, Thilda Häll och Elvira Mörtstrand till final på platser 6, 7 och 8, där Häll gick under EJM kvalgränsen med 2.04.01.

3. 400m Freestyle Men Heats A Flight

Förhandsfavoriten Felix Auböck från Österrike simmar fortast i försöken med 3.48.49 före Max Litchfield och Daniel Wiffen. Meriterade Danas Rapsys och Mykhaylo Romanchuk kommer vara med och fightas om top 3 platserna i finalen.

4. 50m Backstroke Women Heats A Flight

En spännande svensk laguppställning på 50 rygg damer där Sarah Sjöström, Louise Hansson och Hanna Rosvalla all tog sig till final, snabbast var dock Moluh från Frankrike.

5. 200m Backstroke Men Heats A Flight

Pinzon från Colombia är snabbast i försöken med 2.01.30 och vi får svenskt i finalen genom Samuel Törnqvist på 2.04.44.

6. 50m Butterfly Women Heats A Flight

En riktig svensk-gren är 50 fjäril, med hela 5 svenska simmerskor i finalen, Sarah Sjöström snabbast, före Sara Junevik och Louise Hansson med tredje snabbaste försökstiden. Ida Liljeqvist och unga Emmy Hällkvist följer även de med till finalen.

7. 50m Butterfly Men Heats A Flight

Norge i täten efter försöken genom Lia Nicholas med 23.74, och svenskt i finalen när Oskar Hoff, Albin Lövgren och Jens Christiansen kvalar in med 4, 6 och 8 bästa tiderna.

8. 1500 Freestyle Women Timed Finals

Svenskt i topp efter heaten på morgonen på 1500 frisim där Felicia Östlund var snabbast på morgonen, i kvällens lopp ser vi ytterligare 5 svenska tjejer.