VM i simning i Fukuoka, Japan – Dag7

Dagens simmare: Michelle Coleman, Sarah Sjöström, Sara Junevik, Björn Seeliger, Sophie Hansson – Lag: Robin Hanson, Björn Seeliger, Louise Hansson, Sofia Åstedt

Du kan läsa mer om respektive dag på följande länkar: Dag1 | Dag2 | Dag3 | Dag4 | Dag5 | Dag6 | Dag7 | Dag8

VM i Fukuoka, Dag 7

Finalpasset startar som tidigare kl. 13:00 och idag är det fullt upp för det svenska laget med Sarah och Sara direkt i den första finalen på 50m fjärilsim. Dryga 20 minuter senare är det semifinal på 50m frisim där det är dubbelt svenskt igen med Sarah Sjöström och Michelle Coleman. Klockan 13:26 är det sen tid för Sophie Hansson i semifinal på 50m bröstsim.

Du ser allting live på SVT1 och Play med start 12:55 och du kan även se allting i efterhand på SVT Play där Niklas Nord och Lasse Frölander och Maria Wallberg guidar oss kring allt som händer i Japan.

29/7 – Dag 7 – Final 13:00

50m Fjärilsim Damer Final Sarah Sjöström, Sara Junevik

Det var Sarah Sjöström mot klockan när hon vinner sitt femte raka VM-guld på 50m fjärilsim och med segrartiden 24.77. Nu har hon 20 individuella VM-medaljer och tangerar Michael Phelps som bäst genom historien. Sara Junevik slår till nytt pers och hon blir sexa på VM med tiden 25.74. Silver till Kinas Yufei Zhang och brons till USA:s Gretchen Walsh.

Det var fantastiskt och jag är väldigt stolt över den här medaljen som är den femte. Det känns som att jag uppskattar det mer än någonsin just nu – Sarah Sjöström i intervju i arena efter sitt guld på 50m fjärilsim

Helt otroligt! Jag viste att har man en bana i finalen har man ju en chans så jag gav mitt allt och det är så kul att gå ner i pers igen. Det är så kul att vara här och få göra det här och få ha den här toppen på formen – Sara Junevik till SVT:s Maria Wallberg efter loppet.

50m Frisim Herrar Final

Guld till Australiens Cameron Mcevoy med 21.06 och han vinner före USA:s Jack Alexy och Förenade Kungarikets Benjamin Proud. Mcevoys är nu den femte snabbaste simmaren på 50m frisim och han har verkligen fått utslag på sitt nya träningsupplägg.

50m Frisim Damer SemifinalMichelle Coleman, Sarah Sjöström – Nytt världsrekord

Ojojoj! Sarah Sjöström slår till med ett nytt världsrekord på 50m frisim 23.61! Som hon simmar! Michelle gör också ett fint lopp och tar sig vidare till en ny final som sexa med 24.63. Australiens Shayna Jack tvåa i semi och Kinas Yufei Zhang var trea. Det blir omsimning om sista plats i finalen där två tjejer hade samma tid på 24.68.

Jag lovade Antonio att jag skulle slå ett nytt världsrekord i eftermiddag och det är hans födelsedag idag! – Sarah i intervju efter sitt lopp i arenan.

Gud vad skönt! Jag försökte bara gå in och göra mitt lopp och jag är jätteglad att jag får en chans imorgon. Det är superkul att få till loppen på det sättet jag vill – Michelle till Maria Wallberg efter loppet.

50m Bröstsim Damer Semifinal –  Sophie Hansson – Nytt världsrekord

Ett nytt fint lopp av Sophie som nästan har exakt samma tid som i morse och går in i mål på 30.40, men hon är bara sju hundradelar från en finalplats och slutar på en delad nionde plats. Världsrekorden fortsätter att slås under detta mästerskap och Litauens Ruta Meilutyte slår till med fantastiska 29.30 när hon är snabbast i semifinalen före USA:s Lilly King och Sydafrikas Lara van Niekerk.

Sophie som delad nia kommer att simma en omsimning om reservplatserna till final senare under passet. I omsimningen var Sophie snabbats med 30.44.

Nionde plats vill man inte ha så det är segt men det var ett bra lopp och jag tycker att jag genomför det enligt planen men just nu är det väldigt segt. Synd att det var stolpe ut. Det är inte över än och vi har en lagkapp imorgon som ska bli väldigt kul – Sophie i SVT:s intervju efter loppet på 50m bröstsim.

100m Fjärilsim Herrar Final

Fransmannen Maxime Grousset tar guldet på 100m fjärilsim med 50.14 och sänker sitt pers med nästan en halv sekund. Kanadas Josh Liendo blev tvåa och USA:s Dare Rose tog bronset.

200m Ryggsim Damer Final

Kaylee McKeown från Australien är den första kvinnan som vinner 50, 100 och 200 på samma simsätt på ett VM. På 200m ryggsim vinner hon med 2:03.85 före USA:s Regan Smith och Kinas Xuwei Peng

50m Ryggsim Herrar Semifinal

USA:s Justin Ress var snabbast i semifinalen på 50m ryggsim för herrar och med 24.35 var han sex hundradelar före Kinas Xu Jiayu och Ress landsman Hunter Armstrong som hade samma tid med 24.41. Sista tid till final var 24.81.

800m Frisim Damer Final

Sjätte raka guldet på 800m frisim av Katie Ledecky när hon vinner på 8:08.87. Nytt asiatiskt rekord Kinas Bingjie Li och tangerat oceaniskt rekord av Ariarne Titmus som tar bronset.

4x100m Frisim Lagkapp Mix FinalNytt världsrekord 

Passet avslutas även med ett nytt världsrekord och här av Australien på den mixade lagkappen över 4x100m frisim med tiden 3:18.83. För Australien simmade Jack Cartwright först på 48.14, Kyle Chalmers hade 47.25, Shayna Jack simmade som trea på 51.73 och  Mollie O’Callaghan avslutade på 51.71. USA tvåa och Förenade Kungariket blev trea.

Grattis på födelsedagen!

Vi passar på att säga stort grattis till NEC-tränaren Antonio Lutula som fyller 30år idag! Vi hoppas att du ska få ett bra firande med den svenska truppen och staben på plats i Japan.

Svensk vinst på VM!

Det blev en svensk seger redan på förmiddagen när radiosportens Anna-Karin Kammerling och Magnus Wahlman försvarade de  svenska färger i media-VM på plats i Japan.  Det gällde inte att vara snabbast utan att komma närmst sin egen gissning på en sluttid på 50 meter. Anna-Karin hade siktat in sig på tiden 32.76 och i mål hade hon 33.14, och vann i damklassen. Du kan läsa mer om detta och försökspasset i DN av den förträffliga Malin Fransson som också är på plats i Fukuoka: Länk

VM i Fukuoka, Dag 7

Ny dag och nya möjligheter. VM har kommit fram till den femte tävlingsdagen och i natt har vi fyra individuella simmare och ett lag till start. Först ut är Michelle Coleman och Sarah Sjöström på 50m frisim och det beräknas att starta runt 03:51. Därefter är det 50m ryggsim för Björn Seeliger vid 04:05 och Sophie Hansson simmar 50m bröstsim vid 04:20. Det svenska mixlaget i frisim simmar runt 04:29.

Sändningarna på SVT1 och på Play startar 03:30 och är du inte uppe vid den tiden så kan du se allt i efterhand på SVT Play. Niklas Nord och Lasse Frölander kommenterar loppen och Maria Wallberg är på plats i Fukuoka för att bjuda på intervjuer och uppdateringar från allt som händer i Japan.

29/7 – Dag 7 – Försök 03:30

50m Frisim DamerMichelle Coleman, Sarah Sjöström

Sarah och Michelle övertygar igen när de går vidare till final som etta och femma. Sarah med 23.93 och Michelle med 24.51. Australiens Shayna Jack var tvåa och USA:s Abbey Weitzeil trea. Det gällde att simma under 24.86 för att gå vidare till semi.

Se Sarah och Michelle i spelaren ovanför och du ser fler klipp från VM här: Länk

Jätteskönt! Det var bara att hoppa i och försöka andas ut och simma ut hela simningen. Det kommer vara väldigt tufft att ta sig vidare till imorgon så det blir fullt fokus ikväll – Michelle till SVT efter loppet på 50m frisim

Det var kul att få till en så snabb simning. Det är tufft ikväll att ta sig vidare och framförallt för mig som har 50m fjärilsim tio minuter innan så det gäller att återhämta sig där – Sarahs tankar i SVT efter sitt försökslopp på 50m frisim.

50m Ryggsim HerrarBjörn Seeliger

Björn simmar i mål på 25.38 och får inte riktigt till det här heller men är ändå nere på sin sjätte snabbaste tid på 50m ryggsim. USA:s Justin Ress har den snabbaste tiden i försöken med 24.18 och leder inför semifinalen före Greklands Apostolos Christou och landsmannen Hunter Armstrong. Sextonde tid för att gå vidare till semifinal var 25.11.

Se Björns lopp i spelaren ovanför och du ser fler klipp från VM här: Länk

50m Bröstsim DamerSophie Hansson

Det näst snabbaste loppet någonsin av Sophie på 50m bröstsim och hon var bara åtta hundradelar ifrån personbästa när hon gick i mål som åtta i försöken med 30.39. Dubbelt Italien i topp där Benedetta Pilato var snabbast med 29.60 och bakom henne var det Anita Bottazzo som tvåa och Lilly King som trea. 30.75 gällde för att kvala vidare till semi.

Du kan se Sophies lopp på 50m bröstsim i spelaren ovanför och du ser fler klipp från VM här: Länk

Ja är jätteglad, verkligen! Det var riktigt kul! Jag var så taggad på 50 och bara släppa gasen och hoppa i och köra – Sophie till SVT efter loppet på 50m bröstsim.

4x100m Frisim Lagkapp Mix – Sverige – Robin Hanson, Björn Seeliger, Louise Hansson, Sofia Åstedt

Det svenska laget går i mål på 3:27.64 och för Sverige simmade Robin Hanson först på 49.46, Björn Seeliger hade 48.93 på andra sträckan, Louise Hansson simmade på 54.31 som trea och Sofia Åstedt avslutade med 54.94. Laget placerade sig på en elfte plats och i toppen var det Australien som var snabbast med 3:21.88 före USA och Italien. Det blev 3:26.78 som sista tid för att ta sig vidare till final.

Du kan se lagkappen i spelaren ovanför och du ser fler klipp från VM här: Länk

Robin: Det var roligt att simma lagkapp men det gick inte som jag ville så det är lite mixade känslor. Jag tycker att hemgången är bättre nu än vad den var i herrlaget så jag gjorde enligt plan men det går alldeles för långsamt första 50. Sofia: Jag gillar att simma sist men jag är lite irriterad att jag inte kom ikapp Kina där, att jag inte höll sista femton och skulle kört ingen andning där sista – Några tankar efter lagkappen på 4x100m frisim till SVT:s Maria Wallberg

1500m Frisim Herrar

USA:s Finke Bobby var snabbast i försöken på 1500m frisim före Irlands Daniel Wiffen ligger tvåa och Tunisiens Ahmed Hafnaoui trea. 14:54.29 var sista tid in i final.

Bilder från pre-camp i Eskilstuna.

Event Details
  • Start datum
    29 juli 2023 03:30
  • Slutdatum
    29 juli 2023 16:00
  • Status
    Utgånget
  • Kategori
Truppen:

DAMER:

HERRAR:

Bilder från Bildbyrån