Masters-SM dag 2

Så var det dags för årets största begivenhet för många masterssimmare – Master-SM! I år ska väl ingenting kunna stoppa tävlingarna i Stenungsund som fick ställas in både 2020 och 2022 på grund av Corona. Vi ser fram emot att hälsa taggade simmare till Stenungsunds fina arena.  Extra roligt att se att masterssimningen börjar återhämta sig. I helgen är det över 450 simmare kommer att göra upp om årets SM-medaljer!

Läs mer:  Dag 1 fredagDag 2 lördag Dag 3 söndag

Lördag förmiddag
Dag två började som vanligt med sprintdistansen 50 frisim och det var herrarna som var först i vattnet denna lördag. När alla tjugo heaten hade simmats så kunde man konstatera att det finns många som gillar denna distans. Vi fick se ett svenskt rekord och det var av Peter Bergengren som tävlar för Hellas Simklubb. Det nya rekordet i åldersklassen 80-84 år lyder numera på 38.07. Snabbast av alla i grenen, med tiden 23.34, var Mölndals evigt unge Robin Andréasson som tävlar i pojkar 35-39 år

På damernas kortaste frisim var det många kända namn vid prisutdelning efter loppet och den som tog kortast tid på sig för dessa två längder var Njurundas Ebba Rosenquist som noterades för 27.56 och det i åldersklassen 30-34 år. Tittar men till högsta FINA poäng så var det Anette Philipsson, LASS som med tiden 28.21 belönades med hela 918 poäng.

Det första nordiska rekordet för dagen hittade vi på 100 bröstsim herrar där Matthias Kroner simmade så snabbt som 1.40.69. Herr Kroner representerar Hellas Simklubb. Damerna ville inte vara sämre och med finfina 1.11.69 så slog även Andrea Bengtsson nordiskt rekord. Vi fick även se ett svenskt rekord genom Jönköpings Simsällskaps Cari Holmquist som tack vare sin tid 1.26.57 skrevs in i rekordlistan.

Joakim Sjöholm vet hur man gör när det handlar om rekord och återigen kan han titulera sig svensk rekordhållare. Den här gången för sin prestation på 50 meter ryggsim där han i åldersklassen 60-64 år simmade snabbare än någon tidigare gjort och när han satt handen i kaklet så stannade tiden på 32.52. Bra där Jocke! Fem simmare tog sig under 30 sekunder och med 27.29 tog Robin Andréasson sitt andra guld för dagen och var grenmässigt snabbast av alla.

Precis som Joakim i grenen innan vet rutinerade Maria Norberg som representerar KSLS hur man simmar fort och slår rekord. Det nya nordiska rekordet är nu 36.28.

Det blev riktigt jämnt i det sista heatet på herrarna 100 meter fjärilsim  och starkast in mot målgång och först med händerna i målplattan var Daniel Lundahl precis före Nils Alberge och Anton Johansson. På samma distans för damerna var Ebba Rosenquist i vattnet igen och bärgade sin andra seger med ett riktigt snabbt 100 fjärilsim och med tiden 1.03.98. Segrarinnor från lite norrut i Sverige var även Umeå Simsällskaps Camilla Johansson Sponseller och Ingrid Lindelöw-Berntsson.

Som vanligt avslutades tävlingspasset med lagkapper och den här gången var det 4 x 50 frisim Mix. Och när det gäller lagkapper så märker man hur energin höjs i hela simhallen. Ett rekord slogs i grenen och det var även ett nordiskt rekord. Malin Nilsson, Anna Olsson, Glen Bengtsson och Leonard Bielics såg till att det är Göteborg Sim i åldersklassen 240-279 som med tiden 1.58.69 raderade ut det gamla rekordet. Övriga segrar togs av SPIF, MKK, Växjö Simsällskap och Mölndals Allmänna Simsällskap.

________________________________________________________________

Lördag eftermiddag

Robin Andréasson och Mölndals Allmänna Simsällskap rivstartade det tredje passet med 51.27 och satte därmed ett nytt nordiskt rekord i 35-39 årsklassen. Bra där Robin! Över 800 poäng i grenen hade även Anders Haglund och Ola Selvrenius.

Åter igen fick vi se ytterligare en bra simning som resulterade i ännu en guldmedalj till Njurunda Ebba Rosenquist. Ebba var enda simmare under minuten och prickade 59 blankt. Göteborg simmarna fortsätter som vanligt att bärga de ädlaste valörerna, denna gång genom Malin Nilsson och Anna Olsson. Nämnas bör även Anette Philipsson simning på 1.04.34 i 55-59 årsklassen.

Nästa gren var det långa bröstsimmet och 200 meter. Redan i det första heatet slog Ulf Brangefält till med ett nytt svenskt rekord. Den snabbaste tiden på dessa åtta längderna noterades i 45-49 årsklassen och det var duktiga Arvid Bruhn som lyckades med den bedriften. Extra kul var att ännu en Brangefält tog en seger på distansen. Som pappa Ulf sa att det var kul att få sällskap av lillpojken på prispallen. Det var sonen Jan som tog guldet i pojkar 50-54 år.

Dalaregementets IF tog två segrar i damernas 200 meter bröstsim genom Åsa Svensson och Tracey Isaksson. Göteborg Sim trumfade detta genom lägga beslag på gulden från 30 år till 49 år. De som gjorde det var Anna Jensen och Sara Persson. Andrea Bengtsson slog dessutom svenskt rekord med tiden 2.37.56.

På herrarnas 100 medley såg Matthias Kroner till att även denna gren fick ett rekord genom att simma på 1.36.88 i åldersklassen 80-84 år. Förutom att det blev ett nytt svenskt så var det också ett nytt nordiskt rekord. I resultatlistan hittar vi en tid under minuten och den som gjorde detta var Kungsbackas Oskar Johansson. Hans segertid var utmärkta 59.57

Maria Norberg fortsätter att samla på sig ädla medaljer och rekord. Denna gången med ett svenskt rekord på 1.19.61. Att det var fighter hela vägen och små marginaler visade Anette Philipsson som segrade över Anna Hammar med 3/100 och detta gällde även i klassen 45-49 år där Camilla Johansson Sponseller fick ge sig för Nina Bertilsdotter med ynka 8 hundradelar.

Tycker att alla som ställde upp på 200 fjärilsim var segrare som genomförde denna tuffa och långa distans men Pelle Matsson från Sundsvall nöjde sig inte bara med det utan slog till med ett nytt nordiskt rekord med tiden 2.49.59. Så fort Andréasson slänger sig i vattnet riskerar rekord ryka denna tävling. 200 meter fjärilsim var inget undantag och nu kan Robin även kalla sig svensk rekordhållare även på denna distans. Tiden var utmärkta 2.14.30.

På damernas långa fjärilsim fick vi se en hemmaseger genom Pernilla Irewhärn och på alla tuffa distanser håller sig alltid någon av simmarna från Umeå sig framme. Denna gång var det den alltid lika glada Ingrid Lindelöw- Berntsson. Åter igen var Ebba Rosenquist snabbast av alla deltagarna. Hon avslutade dagens simningar med en 200-hundring på 2.25.86. Snyggt och snabbt simmat Ebba!

Så var det de avslutande lagkapperna kvar och här fick vi vänta länge på resultatet eftersom tidtagningssystemet inte ville samarbeta. När vi slutligen fick fram resultatet visade det sig att vi fått tävlingarnas första Europarekord! Detta genom Göteborgs Sim som i klassen 280-319 simmade in på tiden 1:57.97. I laget simmade Leonard Bielicz 29.25, Glen Bengtsson 30.67, Bernt Zarnowiecki28.89 och Karl Justh 29.16 Stort grattis till er!

På damsidan gjorde 17 lag upp om medaljerna i fem olika klasser. Snabbaste laget i vattnet var Göteborgs Sim i klassen 120-159 som vann på tiden 1:56.19. I detta laget hittade vi också den snabbaste spliten i hela startfältet genom Andrea Bengtsson som simmade sin 50a på 27.63.

Masters-SM lördag förmiddag

masters-SM lördag eftermiddag

Event Details