Idag startar Sum-Sim Riks i Helsingborg

Idag startar Sum-Sim Riksfinal i Helsingborg och förväntansfulla simmare från hela landet samlas för att göra upp om titeln som svensk ungdomsmästare.

Historien om Sum-Sim startade på 1960-talet när tidningen Kvällsposten och Expressen slog sina kloka huvuden ihop och startade tävlingen som kom att bli svenska ungdomsmästerskapen i simning. Sum-Sim som än idag har samma status och glans för ungdomstävlingar i Sverige.

De inledande åren hade man tre nivåer av Sum-Sim som var indelat i massmönstring, regionsfinal och riksfinal. Mönstringen gjordes på klubbnivå och gick man vidare till regionsfinalen hade man en chans att vala hela vägen till riksfinal. Alla tider bokfördes av Expressen som inför riksfinalen gav ut en specialupplaga som kallades SumSim-Expressen med fördjupande artiklar och en sammanställning av uttagningars resultat.

De första åren hölls Riksfinalen i Västerås och senare blev Gävle ett fäste för att arrangera denna simmarfest. Tolv gånger har Gävle varit skådeplats för finalen och förra året gick riksfinalen på Eriksdalsbadet i Stockholm med Spårvägen Simförening som arrangerade klubb. Det var då åttonde gången som tävlingen hållits i huvudstaden och i år går arrangemanget vidare till Helsingborg där det är Filborna Arena som är samlingsplats mellan den 16-18 december.

Läs mer: Pass1 | Pass2 | Pass3 | Pass4 | Pass5