Äntligen är det dags för Malmsten Swim Open Stockholm 2023! I år är det 800 deltagare som samlas för att under fyra fullspäckade dagar delta i Europas största pristävling i simning.

Förbundskapten Martina Aronsson pratar om dag 2:

Resultat dag 2 finaler

9. 200m Freestyle Men

Danas Rapsys från Litauen tog ett starkt grepp om finalen direkt och höll undan anstormingen från Felix Auböck, med Max Litchfield distanserad på en 3:e plats.

1. Rapsys, Litauen 1.45.69
  2. Auböck, Österrike 1.46.22
  3. Litchfield, England 1.48.93

10. 100m Butterfly Women

Favoriten Louise Hansson tog en stabil seger på 100 fjäril med tiden 57.00, före Sara Junevik som var någon tiondel långsammare än när hon slog personligt rekord på morgonen och Emmy Hällkvist som avslutade mycket starkt och landade på fina 59.25.

1. Hansson, Sverige 57.00
  2. Junevik, Sverige 59.12
  3. Hällkvist, Sverige 59.25

11. 100m Breaststroke Men

Matti Mattsson från Finland hade höga förhoppningar om ett snabbt 100 bröstsim men det var Lucas Matzerath från Tyskland som drog längsta strået efter avslutning där han passerade tättrion och tog sig upp till förstaplatsen.

1. Matzerath, Tyskland 1.00.66
  2. Mattsson, Finland 1.01.20
  3. Imoudu, Tyskland 1.01.24

12. 400m Individual Medley

Lisa Nystrand tog en klar seger på 400 medley efter en stark kämpainsats och det blev svenskt även på tredje plats genom Annie Hegmegi.

1. Nystrand, Sverige 4.50.84
  2. Kasvio, Finland 4.54.60
  3. Hegmegi, Sverige, 4.54.71

17. 1500m Freestyle Men Timed Finals

Dagens mest imponerande lopp där Daniel Wiffen imponerade stort med tiden 14.34.91 på 1500 frisim och var endast 3 sekunder från världsrekordet! Såklart nationsrekord och även Swim Open rekord. Mykhaylo Romanchuk simmade även han ett riktigt fint och jämnt lopp där andra halvan gick fortare än första och han landade på imponerande 14.40.21.

1. Wiffen, Irland 14.34.91
  2. Romanchuk, Ukraina 14.40.21
  3. Christiansen, Norge 15.02.31

14. 100m Backstroke Women

Catie Deloof och Adela Piskorska simmade otroligt jämnt hela loppet och Deloof lyckades med endast 5/100 marginal ta hem vinsten. Av svenskorna i finalen var Louise Hansson snabbast med 1.00.88 efter en andra 50:a som var näst snabbast i loppet (och hon kom 4:a), med Michelle Coleman 5:a med tiden 1.01.05 och Hanna Rosvall 6:a med 1.01.45.

1. Deloof, USA 1.00.25
  2. Piskorska, Polen 1.00.30
  3. Moluh, Frankrike 1.00.44

13. 100m Butterfly Men

Daniel Zaitsev följde upp sin vinst på 50 fjäril med att vinna dubbla distansen, men på en tid som han var mycket besviken över. Grousset från Frankrike och Ahtiainen från Estland kompletterade pallen, där Albin Lövgren var bäste svensk på 4:e plats med 53.09 och Oskar Hoff hamnade på 8:e plats med 54.10.

1. Zaitsev, Estland 54.46
  2. Grousset, Frankrike 52.76
  3. Ahtiainen, Estland 52.93

16. 50m Breaststroke Women

Unga Eneli Jefimova (född 2006) vann 50 bröstsim knappt före Sophie Hansson som var nöjd med tiden (ca 3/10 över personligt rekord) men inte gillar att förlora. Finland tog en pallplats genom Ida Hulkko.

1. Jefimona, Estland 30.61
  2. Hansson, Sverige 30.64
  3. Hulkko, Finland 30.86

15. 50m Backstroke Men

Tjeckist i topp på ryggsim genom Miroslav Knedla och Tomas Franta. Knedla slog till med nytt nationsrekord. Svenske Samuel Törnqvist simmade på 25.79 vilket gav en 5:e plats.

1. Knedla, Tjeckien 24.93
  2. Franta, Tjeckien 25.27
  3. Zheltiakov, Ukraina 25.29

Bilder från finalerna dag 2

Resultat dag 2 försök

9. 200m Freestyle Men Heats A Flight

En väntat trio som tar tätplatserna efter försöken där erfarna Rapsys från Litauen leder med 1.47.10 före Auböck på 1.48.74 och Litchfield på 1.48.99. Sista man till final simmade på 1.51.63 och värt att notera att det är tre fransmän i finalen.

10. 100m Butterfly Women Heats A Flight

Svenska tjejer är starka på fjärilsim och Louise Hansson leder övertygande efter försöken med fina 57.47, före Sara Junevik som följer upp sitt fina lopp på 50 fjäril från igår och slår till med ett personligt rekord på  med 58.87, och meriterade Farida Osman från Egypten tar tredje snabbaste tiden från morgonens simningar med 59.14. Övriga svenskor till final är Emmy Hällkvist med 1.00.14 (nytt personligt rekord) och Ida Liljeqvist med 1.01.68.

11. 100m Breaststroke Men Heats A Flight

Efter försöken har vi tyskt på två främsta platserna genom Matzerath (1.00.81) och Imoudu (1.01.05) med Matti Mattsson från Finland på tredje plats (1.01.25).

12. 400m Individual Medley Women Heats

Lisa Nystrand är under kvaltiden till EJM när hon simmar in på 4.54.96 och leder till finalen, före Kasvio från Finland och Annie Hegmegi från Sverige, dessa tre var de som var under 5 minuter i försöken.

13. 100m Butterfly Men Heats A Flight

Zaitsev följer upp sin vinst på 50 fjäril från igår med att leda från försöken till finalen på 100 fjäril med tiden 52.52, före landsmannen Ahtiainen med 52.97. Albin Lövgren bäste svensk med 53.37 och en 5:e plats och Oskar Hoff knep med 2/100 (!) marginal sista finalplatsen med 54.00.

14. 100m Backstroke Women Heats A Flight

Hanna Rosvall och Michelle Coleman tog sig till final med tiderna 1.01.45 och 1.01.50, på en 5:e och 6:e plats från försöken. Leder till finalen gör Adela Piskorska från Polen med 1.00.49.

15. 50m Backstroke Men Heats A Flight

Miroslav Knedla från Tjeckien simmar på 25.46 och leder före Zheltiakov från Ukraina och sin landsman Franta som simmade på samma tid som svenska Samuel Törnqvist (25.76).

16. 50m Breaststroke Women Heats A Flight

Jefimova från Estland landar på 30.46 och leder klart efter försöken, Sophie Hansson en dryg 1/2 sekund över personliga rekordet med 30.84 före två finskor och sedan tre svenskor innan ytterligare en finsk tjej och där har vi de åtta som tog sig till final, alltså 4 svenska tjejer, 4 finska och en estniska.